AKTIVITET I 1 A
Ta fram nya innovativa sätt att dela och samla kunskap om viltskadornas omfattning och betydelse på fastighetsnivå. Utveckla en metod för att i markägarens skogsbruksplan beräkna och planera åtgärder i skogen för foderproduktion och därmed förändra markens bärförmåga för vilt, både kortsiktigt och långsiktigt
- Aktivitetsägare: Henrik Andersson, Skogsstyrelsen, (styrgruppen för Skånsk skogsstrategi), P-A Karlström, Södra skogsägarna, (styrgruppen för Skånsk skogsstrategi)
- Medverkande: Under behandling
- Projektplan: Södra ingår i styrgruppen för Skånsk skogsstrategi. Vid Södras föreningsstämma 2020 beslutades att ”Södra ska verka för att ta fram ett arbetssätt som möjliggör bedömning av betestryck på fastighetsnivå”. Syftet skulle i första hand vara att genom ökad kunskap om betestrycket stärka markägaren i viltförvaltningsrelaterade forum, exempelvis ÄSO. Uppdraget bör synkroniseras med befintliga metoder för viltskadeinventering samt med övriga skogsbruket, särskilt LRF som via sin stämma beslutat om likalydande motion.
LRF (som också ingår i styrgruppen) i sin tur beslutade att ”uppdra åt riksförbundsstyrelsen att initiera en inventeringsmetod för viltbete på fastighetsnivå som ett komplement till ÄBIN och att samverka med övriga skogsnäringen i framtagandet av inventeringsmetoden.”
Vidare: Att bereda väg för framtida innovativa lösningar kräver ett utvecklingsprojekt med nära koppling till I 1 A P4C (Beskriv olika biotopers förmåga till viltfoderproduktion och möjlig viltstamsstorlek) Det kan exempelvis handla om att beskriva olika skogstyper i Skåne och identifiera vilket viltutrymme dessa kan ha, eller hitta en modell där man med geodata på ett mer detaljerat sätt än idag kan räkna fram foderproduktion och viltstammars möjliga storlek.
Sådana ambitioner för dessa båda aktiviteter bör innebära att vi aktivt söker medel för ett utvecklingsprojekt. En första åtgärd skulle kunna vara att inventera möjligheter för en sådan ansökan samt sammanställa en brett förankrad arbetsgrupp.
Aktiviteten är kopplad till fyra andra viltrelaterade aktiviteter, detta inom huvudområdet Produktion: P 4 A- D. Nu förbereds för en workshop under hösten 2021 för att möjliggöra samordning och konkretisering av dessa aktiviteter.
- Finansiering: Under behandling
- Uppföljning: Halvårsvis
Huvudfråga: Innovativt om och för vilt.