Ökat besökstryck för skånska landskap

Stiftelsen Skånska landskap konstaterar ett kraftigt ökat besökstryck i sina strövområden till följd av coronakrisen. VD Charlotta Kabo Stenberg berättar mer:

Vad gör ni för att möta det ökade trycket?
– Parkeringarna är ofta fulla så vi försöker hitta nya parkeringslösningar så att alla ska få plats.  På Fulltofta Naturcentrum, där det även finns fikamöjligheter, har vi gjort en del förändringar för att minimera smittspridningen. Vi upplever att människor är väldigt kloka och tar hänsyn till varandra.

Din personliga reflektion?
– Det är ju utmärkt att människor nu söker sig ut där risken för smittspridning är liten och det är lätt att hålla avstånd. Vi tycker det är fantastiskt att nya målgrupper upptäcker hur skönt det är att vistas i och röra sig i naturen. De ovana väljer ju ofta våra strövområden eller reservat där de känner sig trygga i och med att där finns kartor och uppmärkta stigar. Trots allemansrätten så vill många ha det mer tillrättalagt och i våra strövområden känner de verkligen att de är välkomna.

Finns det en maxgräns för hur många besökare ni kan ta emot?
– Nej, vi välkomnar alla ut i naturen. Vi kommer att försöka styra besökarna även till de områden som inte är lika kända så att det blir mindre trångt där besökarna är som flest. Väl ute i skogen upplevs det sällan som trångt, bekymret är vid parkeringsplatserna där det är viktigt att bilar är parkerade så att till exempel räddningsfordon kan komma fram vid behov. Eller att bilar inte står på åkermark som är brukas av någon annan.
I förlängningen hoppas vi att kollektivtrafiken utvecklas till våra strövområden så att fler kan lämna bilen hemma, men med tanke på smittspridning är kollektivtrafiken inte så populär just nu.

Charlotta Kabo Stenberg till vänster i bild.

Vad tror du att det är i naturen som människor så att säga ”vill åt”?
– Att besökarna ökar nu är nog för att många söker sig till ställen där det inte är så mycket folk. Just nu väljer man bort köpcentrum och stadsbesök. Naturen blir även en plats där man kan umgås och göra saker tillsammans utan att vara rädd för smitta. Inbokade möten kan ersättas med en ”walk and talk” som ett alternativ till att sitta hemma med digitala möten.  

Tror du att den här trenden kommer att hålla i sig?
– Jag hoppas verkligen att många av de som nu hittat ut fortsätter att komma ut i naturen. Jag är övertygad om att vi människor mår så mycket bättre om vi tar oss tid att vistas ute. På vårt Naturcentrum i Fulltofta får vi dagligen höra av besökare som är där för första gången, att nu har det upptäckt något nytt fantastiskt som de kommer att besöka igen.

Text: Åke Högman