Hållbar naturturism

Helena Rimfors startade Jordnära Upplevelser 2016, ett år efter att hon och hennes man Petter flyttat från Jämtland tillbaka till Helenas hembygd Brösarp. Hon erbjuder guidade naturupplevelser med hjälp av mountainbike, trail run, vandring och traktorsafari.

Vilken är tanken bakom Jordnära Upplevelser?
– Min idé är att förena aktiv naturupplevelse med lokal råvara. Mina passioner i livet är samma som Jordnära Upplevelsers kärnvärden. Rörelselycka i naturen, miljö- och klimathänsyn och givetvis mat. Dessa goda värden har ett samband och det är dessa passioner jag vill dela med mig av.

Vad innebär hållbar naturturism för dig?
– Hållbar naturturism för mig kan sammanfattas i några få ord: ansvar, respekt, lärande och lycka. Ansvarskänsla och att man tar hänsyn är en förutsättning för hållbarhet. Att lära ut och skapa förståelse för det landskap man rör sig i är viktigt, inte minst för att kunna sätta sig själv och sina vardagshandlingar i ett större sammanhang. Sist men inte minst så kommer lyckan, det måste vara roligt! Utan lycka ingen framgång och hållbarhet för någon.

Vilken är din drivkraft?
– I hela mitt liv har jag levt i och med naturen, åkt skidor, sprungit, vandrat med mera, tillsammans med vänner och det har fyllt min freeridesjäl med mening.  Min största drivkraft är att få dela med mig av den känslan och allt jag lärt mig om sambandet mellan hur vi lever idag och det natur- och kulturlandskap och vad det ger oss, exempelvis i form av råvaror.

Du är dessutom kock, vad sägs om ett recept som är lätt att göra utomhus?
– Yes, jag är även kock. Min bästa recept för en tur ut i skogen är termoskorv. (Recept nedan) Varför tips på termoskorv från en vildmarksguide som dessutom är kock? Jo, det håller inte att alla som ska ut i naturen gör upp eld i tid och otid, många kan dessutom inte elda på ett säkert sätt.

Vad ser du för framtida möjligheter för naturturismen i Skåne?
– Intresset för att komma ut i naturen har ju fullständigt exploderat, både på gott och på ont. Det är positivt för samhället i stort att fler tar del av den goda rekreation som naturen ger men det ställer också till problem när vissa platser får ett för intensivt besökstryck. Många ÄR INTE VANA att vara i naturen och skulle egentligen behöva vägledning om hur man ska uppleva den och hur man bör bete sig. Jag tror de offentliga besöksdestinationerna måste tänka över sin marknadsföringsstrategi. Som naturturistföretagare ökar intresset för naturupplevelser samtidigt som konkurrensen hårdnar.

Vad tycker du kan ska förvänta sig av Skånsk skogsstrategi?
– Mina förväntningar på en skånsk skogsstrategi är att lyfta upp skogens och den skånska skogens alla värden och kommunicera ut dem till allmänheten. Det händer att jag får frågan varför man hugger ner skog från vuxna människor?! En del har tappat kontakten helt med både naturen och vad vi själva använder för råvaror som kommer från den. Där hoppas jag att skånsk skogsstrategi kan göra skillnad!

Slutligen, du är händelsevis inte släkt med den svenske skidpionjären Olle Rimfors som bland annat introducerade utförsåkning i Sverige.
– Japp! Olle Rimfors var min gammelmorfar och tidiga fjäll-inspiratör.

Recept: Pimpad termoskorv! Enkel och utan rök.
Värm god svensk korv i vatten med lagerblad och två kryddpepparkorn och häll i termos. Blanchera morot och lägg ned med korven. Gott att lägga i brödet som om det vore en korv faktiskt.
Finhacka rödlök och ett svenskt äpple, blanda och lägg i burk.
Blanda lite majo med tex hackad ramslök eller något annat i säsong och lägg i burk.
Samt:
Korvbröd
Rostad lök
Ketchup
Senap
Lägg allt i en ryggsäck, snöra skorna och gå ut och njut!

Text: Åke Högman

Relaterade insatser/aktiviteter i Skånsk skogsstrategi som kopplar an till artikeln:
Insats: R1: Förbättra förutsättningarna för skogen som upplevelsemiljö.
Aktiviteter: A. Stärk dialogen mellan myndigheter, ideella sektorn och näringslivet genom att skapa mötesplatser och forum för samverkan. Hitta ambassadörer inom friluftsliv och naturturism. *

B. Initiera en dialog mellan organisatörer av friluftslivs- eller besöksnäringsaktiviteter och ex kommun, markägare om allemansrättens möjligheter och begränsningar.
D. Bidra till förutsättningarna för målgruppsanpassade upplevelser i skogen och till affärsmöjligheter inom rekreation & turism relaterade till skogsupplevelser. Sammanfatta och tydliggör vilka skogsområden som finns tillgänglighetsanpassade.