Historien om ett bord

När möbeldesignern Ebba Strandmark träffade båtbyggarna Mathias och Martin Ravanis under en middag föddes tanken om ett samarbete. Det ledde fram till ett väldigt speciellt ekbord. En resa som egentligen börjar 270 år tillbaks i tiden.

Mathias Ravanis säger med eftertryck:
– Förutsättningarna får vårt hantverk börjar ute i skogen.
Vi står i hans och hans bror Martins verkstad, Nyhamns Såg & Båtbyggeri, i Bräcke i nordvästra Skåne. Detta tillsammans med möbeldesignern och möbelsnickaren Ebba Strandmark. Bröderna Ravanis är kända båtbyggare och har vunnit en rad internationella priser, senast i år för restaureringen av segelyachten Bel´Rose hemmahörande i Mölle, detta i Classic Boat Awards.
Mathias fortsätter:
– Det vill säga, man måste ha väldigt bra virke, annars blir det fel från början.
Det är precis här som vi backar bandet.
En vecka tidigare har ett bord som de tillverkat i verkstan och som de ritat tillsammans med Ebba varit utställt på en designmässa i Blå Hallen i intilliggande Höganäs.
I montern stod enbart ett enda föremål. Bordet. På väggarna var fotografier av trion och själva tillkomsten av föremålet uppsatta.
Prislappen: 68 000 kronor.
– Det tog en tre dagar sedan var det sålt, säger nu Ebba när vi står i verkstan.
Hon pekar.
– Det ligger där borta i vänta på leverans till de nya och väldigt stolta och glada ägarna.
Ett bord bestående av en bastant ekskiva på en bockkonstruktion som nu är isärplockad.
– Flat-pack, säger hon. Hon jobbar även för ett stort småländsk möbelföretag.

SJÄLVFÖRYNGRAD SKOG

Mathias fortsätter sina tankar om råvaran som de behandlar och förädlar.
– Det blir tyvärr svårare och svåra att få tag i riktigt bra virke. Vi jobbar med ting som ska hålla i 100 år, kanske 400, då behöver vi inte ”tonåringar”, det funkar inte, vi behöver gamla mogna träd.
Ebba:
– Det känns som om kunskapen om den här typen av skogsbruk som får fram den typen av träd, och som behövs här, har fallit lite i glömska.
På båtbyggeriets Instagramkonto kan man bland annat läsa under en bild av en omfångsrik trädstock:
”Det här är en bild på en 213 år gammal tallstock, en av de 60-70 furustockar vi varje år köper från Värmland för att såga upp till båtvirke, kilsågade golvplankor och fönsterträ av yppersta klass.”
Martin:
– Stockarna är uteslutande vinterhuggna träd från gammal, självföryngrad skog. Självföryngringen medför alltså avsevärt mycket bättre kvalitet än planterad skog. En sådan skog blir även betydligt mera artrik och vackrare då träd av alla åldrar, gamla och unga, delar på livsbetingelserna.
Han fortsätter:
– Våra utvalda träd är dessutom ganska gamla, runt 200 år, vilket medför att kärnan, den av kåda förhartsade och mot röta beständiga delen av stammen, har ökat i förhållande till den ljusa och icke beständiga ytveden.

Möbeldesignern Ebba Strandmark med båtbyggarna Mathias och Martin Ravanis. Porträttfoto: Emma Lemholt
Möbeldesignern Ebba Strandmark med båtbyggarna Mathias och Martin Ravanis. Porträttfoto: Emma Lemholt

ETT STATEMENTBORD

Ebba och bröderna Ravanis träffades för första gången på en fest på Grand Hôtel i Mölle,
– Vi satt vid samma bord och började prata. Ebba berättade att hon gått på Steneby och utbildat sig till möbelsnickare samt till möbelformgivare på HDK i Göteborg och nu jobbade på IKEA, säger Mathias.
– Då var diskussionen i full gång, säger Ebba.
– Du berättade att du tillverkat en däcksstol, säger Martin.
– Ja, och då fick jag lite respekt tillbaks.
– Vi har haft en hel del designers, arkitekter och stylister som har velat samarbeta med oss under årens lopp men tackat nej. Ebba är någonting mer, hon är möbelsnickare, mycket duktig sådan, som liksom oss, har känsla för trä, i alla dess former och hur man kan bearbeta träet med verktyg. Det är oerhört viktigt, det där, säger Martin.
Sedan gick det tid men till slut började dock ett projekt att se dagens ljus. Detta utifrån den redan rådande tanken om att förädla spill från båttillverkningen, men att gå ett steg längre.
När Ebba besökte en designmässa så kom hon tillbaks med idén till bröderna att de skulle göra vad hon kalla för en ”showpiece”:
– Jag var uttråkad efter coronaåret och tyckte att vi skulle göra något med en gång, vilket blev ett statementbord av enda stor ekplanka, detta för att testa om det fanns något intresse för den typen av möbel.
Martin ler och säger:
– Vi har gjort bord som kostat en tredjedel av vad det bordet kostade men nu var det Ebba som också bestämde priset.
Mathias:
– Det här hade aldrig hänt om vi stått här och förlitat oss på vår hemsida. Ebba kan även konsten att lyfta fram produkter. Det vi gör kan visserligen vara hur bra som helst men man måste synliggöra vad man producerat på rätt sätt.
Bröderna Ravanis köpte för ett tjugotal år sedan en stock från en ek som stått på Vegeholms gods i 270 år. ”1731 gror ett ekollon i Vegeholms ekskog som 270 år senare blir material till vårt matsalsbord” Det var ur den stocken de sågade ut den bastanta ekskivan
– Människor är mogna för högkvalitativt hantverk på ett annat sätt än tidigare, säger Ebba.

HANTVERK SKA GÖRAS SNABBT OCH SÄKERT

Ebba framhåller att det var befriande – i en designvärld som ständigt jagar efter nya utmanande uttryck – att enbart lyfta fram den unika skivan med sin klassiska benkonstruktion, samt hantverkskunskapen bakom.
– Ser man på bordet designmässigt så har vi tagit fasta på skivans inneboende uttryck och kompletterat med enkelt traditionellt underrede med de rätta proportionerna. De lyckades vi väldigt bra med tillsammans, säger hon.
– Ytan är handhyvlad och vi har inte använt något sandpapper. Det bästa när man hyvlar är att släcka ner verkstan och bara ha släpljus från fönstren, då ser man minsta lilla ojämnhet. Underredet är kvarterssågat, och säkrat med eknaglar, en gammalt teknik, säger Martin.
Bröderna menar att riktigt bra hantverk handlar om att göra saker snabbt och säkert.
– När det flyter på är det som ett rus, det är sån glädje, svårt att beskriva, allting bara flyter på, säger Mathias.
Så sista frågan då, blir det fler bord?
– Absolut, säger bröderna.
Ebba skrattar till:
– Jag vill bara jobba här hela tiden, men jag tror inte att de står ut med det.

Text: Åke Högman

Relaterade insatser och aktiviteter kopplade till artikeln
Produktion Insats P7. Öka förädlingsgraden på skånsk skogsråvara.
P 7 A. Arbeta för produktions- och värdekedjor i Skåne som höjer förädlingsvärdet och lönsamheten. 

P 7 B. Stimulera lokalproducerad träförädling och mångbruk för en lokal marknad.

P 7 C. Stöd produktion/industri som kan hantera även lövvirke i stor skala och med god lönsamhet.