Skånes knasigaste träd

Under sommaren efterlyste Skogssällskapet bilder på knasiga träd och hundratals bilder från hela landet har kommit in. Nu har man utsett de knasigaste träden i Sverige och i Skåne finner du det mellan Skepparslöv-Ovesholm. Ulrika Lagerlöf är kommunikationsansvarig.

Hur kom ni på iden med knasiga träd?
– Vi inspirerades av Coops kampanj om ”knasiga grönsaker” för några år sedan, som de startade för att minska matsvinnet. För oss var efterlysningen av knasiga träd ett sätt att uppmuntra människor att gå ut i skogen under sommaren och upptäcka den mångfald som finns där. Knasiga träd brukar inte ha så högt virkesvärde, därför lämnas de ofta kvar vid avverkning och finns överallt i skogslandskapet.

Gensvaret väckte ett stort engagemang, varför är det så tror ni?
Under coronapandemin har vi sett att intresset för att vara ute i naturen har ökat, så otroligt många svenskar har ju befunnit sig ute i skog och mark under sommaren. Sen hjälpte ju många lokalmedier till att sprida vår efterlysning, de knasiga träden blev en stor nyhet i lokalradio och tidningar strax efter midsommar.  

Vilka var kriterierna i er bedömning?
– Det delades ju otroligt många träd i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd, så det var ett rätt stort jobb att gå igenom alla bilder! När vi skulle utse de knasigaste i varje landskap så hade vi egentligen två kriterier: vilka träd som var representativa för landskapet ifråga, som till exempel den dansande tallen på Nordkoster i Bohuslän, och hur vi kunde få med olika sorters ”knasigheter” för landet i stort. Vi ville få med många olika sorters fenomen bland de utvalda träden.

Ulrika Lagerlöf, Skogssällskapet Foto: Skogssällskapet. Skånes knasigaste träd. Foto: Ragnar Nilsson
Ulrika Lagerlöf, Skogssällskapet Foto: Skogssällskapet. Skånes knasigaste träd. Foto: Ragnar Nilsson

Var det svårt att utse vinnare?
– Ja, jättesvårt! Många jätteknasiga träd kom inte alls med bland vinnarna. Men det här var ju en skojig tävling med ett symboliskt pris till fotografen, inte blodigt allvar.

Hur skulle du vilja beskriva kvaliteterna för det knasigaste skånska trädet?
– Det är ju en sälg som slukar en gammal järnvägsgrind, och det här trädet visar verkligen upp en helt makalös förmåga att anpassa sig. Den har ju vuxit runt och vallat över och sen vuxit ihop igen ovanför grinden. Det ser nästan overkligt ut!

Du hittar alla knasiga träd på Skogssällskapets webbplats.