Jul med Joakim

Med all respekt för tall, björk, bok, asp och alm; i december finns i stort sett endast träd att tala om. Julgranen. Oftast mer påklädd (vissa menar utklädd) än sina släktingar rödgranen och kungs- och silvergran, skiljer den även ut sig genom att ofta påträffas inomhus i stugvärmen.

  En sådan märkvärdighet kräver sin man. Så Skånsk skogsstrategi tog kontakt med stil- jul- och antikexperten Joakim Bengtsson, känd från bland annat Antikrundan och som nyligen arrangerade en årligen återkommande julmässa i Blå Hallen Höganäs. Där klädde Joakim en ståtlig gran på ett så vidlyftigt sätt att den skulle få sin kusin vid Rockefeller Center i New York att rodna av skam.

  Fast håll i dig käre läsare, för redan från början slår det ner en bomb i samtalet med Joakim.

  – Jag är väldigt glad att så många fick se granen i Blå Hallen och tyckte att den var fin, där fick jag mitt lystmäte. Hemma är jag nämligen rätt trött på gran, så jag har bara en liten bordsgran med små tomtar gjorda av piprensare.

Julgran

  Joakim tycks uppfatta tystnaden efter detta erkännande som en uppmaning att fortsätta sin bekännelse.

  – Nu får du hålla i dig. Jag har också en plastgran, som jag köpte för alldeles för mycket pengar men som är precis en sådan Disney-gran som jag vill ha.

  En plastgran. Den bet.

  – Man kan se det på två sätt, ja, den är av plast men numera bidrar den inte till några transporter och återanvänds av mig varje år, och kommer så att göra under resten av mitt liv.

  – Dessutom barrar den inte och så klarar den av den mängd av kulor som jag vill ha i en gran.

  Joakim berättar att han ha cirka 50 flyttkartonger med julsaker. Däribland 2 000-3 000 julgranskulor.

  – Jag älskar allt som har med julen att göra och julgranskulor har jag köpt över hela världen, några nya varje år, ja eller flera, Det är så jag tycker att ens egen julgran ska utvecklas, man bygger vidare på den från år till år.

  Till skillnad från den symmetriska perfektionism som kan utmärka granar exempelvis i hotellfoajéer eller på varuhus så förespråkar Joakim starkt det individuella uttrycket för hemmagranen.

 – Jag tycker att det är viktigt att den visar ens personlighet, säger han.

  I sin egen gran har Joakim upp till 1 000 kulor och bjuder in ett gäng kompisar som klär den under några timmar.

  – Vi blandar gammalt och nytt vilket även det adderar till det unika.

  Bland årets nykomlingar i hans julgran finner man kulor i form av en kaviarburk samt en present han fick från Larsviken under julmässan.

  – En pølsevagn som en julkula. Jag är mycket nöjd med den.

Joakim

  Han filosoferar över överdådet som en reaktion mot sin mamma som klädde familjens gran med röda kulor, glitter och inget annat.

  – Fast hon i sin tur revolterade mot min mormor och morfar som hade just samma yviga utbud i granen som jag. Från dem har jag kvar en fantastisk kula, stor, droppformad och vars färger går i rosa, silver, blått och guld. Det är min finaste.

  Han drömmer om att i framtiden iscensätta två speciella julgranar.
  – En enbart klädd med flugsvampar och en med endast jordgubbskulor, fast de är svåra att få tag i.

  En vision som tydligt summerar det som är hans bästa tips för hur ens julgran ska se ut:

  – Det finns inget som heter rätt eller fel. Och som sagt, den perfekta julgranen speglar ens personlighet.

Text: Åke Högman