Allemansrättens dag invigd

Tisdagen 20 september blommade allemansrättsveckan 19-25 september ut för fullt på Järvafältet i Stockholm. Då instiftade Svenskt Friluftsliv tillsammans med Generation Pep Allemansrättens dag.

Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv och Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep närvarade, samt Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, som även de brinner för friluftsliv. Med på vandringen var även representanter från friluftsorganisationer och skolklasser från närliggande skolor.

  – Friluftslivet har ökat mycket de senaste åren, och vill att ännu fler ska hitta ut, säger. Ett hinder som många ovana utövare känner är okunskap, därför är kunskapsspridning av allemansrätten så viktig, har Josefin Åhrman tidigare sagt inför veckan.

Kronprinsessparet vid invigningen av Allemansrättens dag.
Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv, Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep, samt Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, närvarade vid invigningen. Foto: Sanna Ameln

  Något Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep då instämde i:

  – Vi är så glada för samarbetet kring denna dag, och hoppas och tror att friluftsliv kan inspirera och stimulera till rörelse.

Kommunikatör för Svenskt Näringsliv Sanna Ameln var också med under dagen och beskriver den så här:

– En sådan här dag blir det tydligt att friluftsliv förenar och finns tillgängligt för alla. Vi siktar på att Allemansrättsveckan och Allemansrättens dag återkommer nästa år, och alla nästkommande år, för allemansrätten kommer alltid vara viktig för ett rikt friluftsliv och för att ge fler möjligheten att njuta av rörelse i vår fria natur.

Läs mer om allemansrättsveckan på Svenskt friluftslivs webbplats.

Text: Åke Högman